Rękawice dla kucharza - zakładać czy nie? | Przedsiębiorstwo FRYDA - Sklepy Fabryczne Kegel-Błażusiak - producent Odzieży Roboczej, Obuwia Roboczego oraz Pokrowców na Fotele Samochodowe Odzież Robocza & Pokrowce miarowe do samochodów

Rękawice dla kucharza – zakładać czy nie?

Jeśli zastanawiasz się czy wprowadzić rękawice dla gastronomii w swoim lokalu to warto rozważyć tą kwestię zwłaszcza jeśli kucharze przygotowują jedzenie “na oczach klientów”. Dlaczego? Ponieważ coraz więcej Klientów restauracji i mobilnych punktów gastronomicznych zwraca uwagę na to w jaki sposób przygotowywane i podawane jest zamówione przez nich jedzenie. Rośnie tutaj duże grono osób, które wolą kiedy kucharze nie dotyka jedzenia gołymi rękami tylko używają przeznaczonych do tego celu jednorazowych rękawiczek. Również w telewizji coraz częściej kucharze występują w rękawicach gastronomicznych. Jeśli szukasz specjalnych rękawic przeznaczonych do kontaktu z żywnością to znajdziesz je na naszej stronie:

[button link=”https://odziez.fryda.com.pl/pl/p/Rekawice-jednorazowe-nitrylowe-niebieskie/637?utm_source=fryda.com.pl&utm_medium=2016&utm_content=rekawice%20kucharskie%20jednorazowe&utm_campaign=BLOGI” type=”big”] Rękawice jednorazowe dla Kucharza – Sklep Internetowy[/button]

W czym problem?

Kucharze od zawsze przygotowywali jedzenie “gołymi rękami”. Kuchnie posiadają również bardzo szczegółowe przepisy dotyczące zasad przestrzegania czystości przez pracowników. Skąd więc pomysł na rękawice gastronomiczne? Odpowiedzi może być wiele.

Po pierwsze klienci mają ograniczone zaufanie do obsługi restauracji, stąd Kucharz, który gotuje w rękawiczkach gastronomicznych zbudza większe zaufanie i wygląda bardziej profesjonalnie.

Po drugie sami kucharze bardzo chętnie korzystają z rękawic jednorazowych i używają ich do nakładania jedzenia w przypadku którego nie można zastosować szczypców (np. do nakładania rukoli). Rękawice przydają się również do pracy z surowym mięsem (przygotowują kotlety). Pomijając kwestie higieny, kucharze zwracają również uwagę na to, że rękawiczkach gastronomicznych wygodniej nakłada się ciepłe jedzenie.

Trzeci powód to moda na rękawce gastronomiczne. Trend ten jest bardzo widoczny w telewizji. W czasie różnych reality show kulinarnych oraz w zwykłych programów dotyczących gotowania można zauważyć kucharzy z założonymi na ręce rękawiczkami jednorazowymi.

Oczywiście bez względu na to czy kucharz posiada rękawice czy nie musi przestrzegać przepisów dotyczących higieny i BHP. Tak więc ubierać rękawice czy nie? Odpowiedź jest stosunkowo prosta: osobom, którym nie przeszkadza, że kucharz gotuje “gołymi rękami” nie będzie również przeszkadzało pewnie jeśli założy specjalistyczne rękawiczki (będzie to miało natomiast duże znaczenie dla osób, które nie chcą aby kucharz dotykał jedzenia bez nich).

Jakie jednorazowe rękawiczki gastronomiczne wybrać?

Do najbardziej popularnych rękawic gastronomicznych można zaliczyć jednorazowe rękawce nitrylowe przeznaczone do kontaktu z żywnością. Takie rękawice spełniają odpowiednie normy pozwalające używać ich w kuchni i przemyśle żywnościowym HACCP. Rękawice znajdują się praktycznym opakowaniu zawierających 100 sztuk. Warto zwrócić uwagę aby rękawice posiadały teksturową powierzchnie na końcach palców, dzięki czemu zapewnią lepszy chwyt (szczególnie w przypadku śliskiego jedzenia np. ryb). Zaletą rękawic kucharskich wykonanych nitrylu jest to, że mogą je używać osoby uczulone na lateks. Bardzo ważne jest to aby pamiętać o utylizacji rękawic – nie stosujemy tych samych rękawic do pracy z surowym mięsem i nakładania gotowego jedzenia na talerz!

rekawice gastronomiczne